Mid-century vintage

De term verwijst naar kunst en ontwerp van designers die actief waren in de naoorlogse jaren van de 20ste eeuw. Tussen 1950 en 1970 bloeiden verschillende stijlen op: minimalisme in Europa, industrialisatie in Noord-Amerika en het pure ambacht in Scandinavië. Eén ding hadden ze gemeen: alle ontwerpen waren ‘simpel’. Kunstenaars haalden hun inspiratie vooral uit de dagelijkse realiteit. Mid-century meubelstukken zijn dan ook functioneel, van goede kwaliteit en mooi van vorm (stoelen kregen voor het eerst ronde arm- en rugleuningen). Dat maakt ze, ook vandaag de dag nog, zeer gewild.

Centraal-Europa

JALABALA richt zich op mid-century vintage uit Centraal-Europa. Omdat daar nog veel prachtige meubelstukken uit de jaren 50, 60 en 70 bewaard zijn gebleven. En omdat het de thuisbasis is van een paar bijzondere mid-century ontwerpers: Jindrich Halabala, Oswald Haerldt, Antonin Suman, Miroslav Navratil, Jiri Jiroutek en Josef Hurka. Zij ontwierpen meubels en lampen voor fabrikanten als TON, UP Závody, Mücke Melder en Interier Praha.

Jindrich Halabala (1903-1978)
Hielp een nieuwe massamarkt te creëren voor interieur- en meubelontwerpen in het Tsjechoslowakije van na WOI en WOII. Ontwierp vooral voor UP Závody. Hij geloofde dat meubilair hoog kwalitatief, functioneel, modulair en mobiel moest én kon zijn. En bovendien voor iedereen betaalbaar.

Jiri Jiroutek (1912-heden)
Bekend van de iconische ontwerpen die hij in de periode 1950-1970 maakte voor Interier Praha. De beroemde U-450 serie van modulaire wandkasten, gemaakt voor de wereldtentoonstelling Expo 58 in Brussel, is – nog altijd – toonaangevend voorbeeld van Tsjechisch meubel design.

Miroslav Navrátil (1913 – 1999)
Een van de meest buitengewone ontwerpers in de geschiedenis van Tsjechoslowaaks design. Lid van studio Vývoj nábytkářského průmyslu (Furniture Industry Development), die lokale Tsjechische fabrieken voorzag van productontwerpen op basis van innovatieve technologie. Zijn sofa/daybed voor Interier Praha (1960) is een bekend ontwerp.

Josef Hurka
Ontwierp tafel-, vloer-, bureau- en hanglampen voor Tsjechische producenten DRUPOL, Napako en Lidikov. In heldere kleuren en geometrische, hoekige vormen. De conische rode tafellamp voor  DRUPOL (Model 21616, 1963) is zijn bekendste ontwerp. Ook voor Napako maakte Hurka prachtige lampen, waaronder de bekende driepoot (Model 1618, 1954) en de UFO-hanglamp (1930) in Bauhaus-stijl.

De Sede – Zwitsers leer
Zwitsers design label, expert op het gebied van hoog kwalitatieve lederen meubelen, die (nog steeds) ambachtelijk worden gemaakt, gebruikmakend van de allerbeste leersoorten. Het motto The Culture of Excellence duldt geen middelmatigheid. De kwaliteit van De Sede is ongeëvenaard.

Murano – Italiaans glas
In 1291 werden alle Venetiaanse glasmakers naar de eilandjes van Murano verbannen, omdat Venetië vreesde voor brand in het dichtbebouwde centrum. De opeenhoping van zoveel glaskunstenaars in zo’n klein gebied leidde tot hoge kwaliteit glaskunst met steeds betere technieken. Die bleven lange tijd geheim, maar kwamen uiteindelijk toch in het buitenland terecht.

Strehla – DDR keramiek
In 1828 opgericht in Dresden en in 1930 overgenomen door Steingutfabrik Colditz AG. Na WOII werd het bedrijf omgedoopt tot VEB Steingutfabrik Strehla. De Oost-Duitse firma maakte in de jaren 60 en 70 vooral vazen en bloempotten, meestal (hand)gemaakt van bruine klei, ingetogen van kleur en met een metaalglazuur over de basisglazuurlaag heen.

Pastoe (sinds 1913)
Nederlandse Pastoefabriek startte in 1913 met de industriële productie van stoelen in Utrecht en groeide uit tot een fabrikant van design meubels, diep genesteld in de Dutch Design traditie. In de jaren 50 ontwierpen Cees Braakman en Adriaan Dekker stoelen voor Pastoe. Zij experimenteerden met nieuwe materialen, zoals staal.

Yumeko
Met duurzaam beddengoed en badgoed van de hoogste kwaliteit maakt Yumeko het leven voor iedereen wat mooier en comfortabeler – en de wereld wat schoner en eerlijker. Het zachte beddengoed en badgoed is verkrijgbaar in fijne vintagekleuren en gemaakt van de mooiste materialen, met de hoogst mogelijke aandacht voor milieu, mens en dier.

Volg ons op Instagram

Eigen haard is vintage waard! Stijlvolle mid-century meubels en decoratie, vooral uit Centraal-Europa.